Blog

Știai? Calitatea aerului din interiorul casei tale este recunoscută ca un drept al omului

Calitatea-aerului-intr-o-casa-pasiva

Ce opțiuni ai pentru controlul aerului din interior

Scopul principal al caselor este să ne adăpostească. Una dintre bucuriile de a trăi într-o casă pasivă este să poți respira aer curat prin crearea unui mediu sănătos, personalizat după stilul tău de viață. Sunt oare toate casele pasive create, tinând cont de aceste obiective?

Un studiu internațional arată că suntem generația care stă cel mai mult în case, petrecând 90% din timp în încăpere,  dar mulți dintre noi nu suntem conștienți de riscurile asociate acestui obicei. În orașele poluate, doar 77%  dintre locuitori sunt conștienți că, de fapt, aerul interior poate fi de până la 5 ori mai poluat decât aerul exterior, dormitoarele copiilor fiind adesea printre cele mai poluate din casă. Cu viața petrecută preponderent în casă, ar trebui să fim impulsionați să creăm medii interioare sănătoase, deoarece de-a lungul timpului se pot dezvolta diverse boli și alergii din cauza lipsei aerului neventilat eficient.

Ne-am propus ca în fiecare articol să detaliem tot ce trebuie să știi despre o casă pasivă INOVESS și NIDUS, două concepte diferite de case pasive, ambele confortabile și sănătoase.  Despre principiile caselor pasive poți citi mai multe aici.

Ne place să fim în contact cu natura, dar dorim și confort în interiorul casei. În consecință, avem tendința de a fi atrași de casele spațioase, care oferă locuinței lumină naturală din abundență și în care să ne instalam diferite sisteme de ventilație. O casă pasivă îți permite să te bucuri de lumina naturală și de un aer proaspăt, sănătos, pe tot parcursul anului. Pentru a realiza acest lucru, fluxul de lumină și sistemele de ventilație trebuie să fie controlabile.

 

Calitatea aerului din interiorul casei tale

Calitatea aerului din interior este predominant determinată de nivelul de poluare a aerului din camere, de confortul termic, de zgomot și de intensitatea luminii naturale. Modul în care ne ventilăm casele este deosebit de important pentru confortul termic și calitatea aerului. Acestea au un rol esențial în asigurarea unei calități bune a mediului interior, fiind legate simultan de consumul de energie. De exemplu, o rată mai mare de aprovizionare cu aer proaspăt va dilua mai bine poluanții transportați în aer, dar fără recuperare termică eficientă, conduce la un consum mare de energie, cu implicații nedorite asupra confortului termic și a nivelului de zgomot. De asemenea, ferestrele mari asigură multă lumină naturală. Soluțiile de proiectare pentru a face față acestor provocări sunt regăsite în construcția caselor pasive INOVESS și NIDUS. 

De exemplu, știi ce poluanți se ascund în produsele tale de curățare? Știi că respirația ta emite dioxid de carbon (CO2), iar casele au un miros specific locatarilor? Știi și că factorul uman nu controlează niciodată eficient sursele și nivelul de contaminanți? Filtrarea eficientă a poluanților din aerul exterior și interior este practic posibilă numai atunci când se utilizează tehnologiile senzoriale pentru ventilație mecanică cu recuperare de căldură.

 

Controlul aerului din interiorul casei pasive

Casele sănătoase au nevoie de aer de bună calitate în interior. De exemplu, fumul de țigară alterează calitatea aerului din camere, cu contaminanții care provoacă dificultăți de respirație, boli pulmonare,  iritații, miros urât sau reduc capacitatea noastră de a vedea clar. Chiar și mobilierul, produsele de uz casnic, sobele, animalele de companie și oamenii produc contaminanți.

În funcție de cât de toxici sunt, acești contaminanți ne afectează diferit. În anul 2000, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat aerul sănătos din interior un drept al omului[iv]. Pe 13 martie 2019 a fost adoptată Rezoluția Parlamentului European, referitoare la o Europă care protejează: aer curat pentru toți, in care subliniază importanța construirii de clădiri sănătoase:

Poluarea aerului interior

  1. subliniază că oamenii petrec aproape 90 % din timpul lor în spații interioare, unde aerul poate fi mult mai poluat decât cel din exterior;
  2. reamintește că slaba calitate a aerului din interior reprezintă cauza a 10 % din bolile netransmisibile în lume și că slaba calitate a aerului din birouri are legătură, de asemenea, cu o productivitate scăzută; îndeamnă Comisia să definească standarde armonizate de testare a emisiilor pentru a măsura poluarea aerului din mediile ambiente interioare;
  3. consideră că certificarea obligatorie a calității aerului din interior ar trebui să se aplice tuturor clădirilor noi și renovate din Uniune și ar trebui să țină seama de indicatorii de performanță existenți și de metodele de testare existente, care au la bază standardul EN 16798-1 și orientările OMS privind calitatea aerului din interior;
  4. îndeamnă statele membre și Comisia să adopte și să pună în aplicare măsuri de combatere a poluării aerului la sursă, ținând cont de diferențele dintre sursele de poluare a aerului din interior și exterior

Cu toate acestea, în ciuda acestei Rezoluții privind importanța calității aerului în case, există puține orientări legale care descriu nivelurile sigure de poluanți interiori. Majoritatea reglementărilor se aplică locurilor de muncă sau aerului exterior.

O persoană are nevoie de 30 m3 de aer proaspăt per oră

Aproximativ 30 m3 de aer proaspăt pe persoană pe oră este standardul pentru un mediu sănătos. Asigurarea acestui aer proaspăt este distribuită în mod eficient numai în interiorul casei. De exemplu, o bucătărie foarte bine ventilată nu va duce automat la o calitate bună a aerului în celelalte camere. Trebuie să existe un sistem cu senzori, care să măsoare nivelul poluanților și să furnizeze constant o cantitate suficientă de aer proaspăt pe persoană în fiecare oră. De exemplu, dacă cineva fumează, este necesară o creștere a debitului de aer curat pentru a dilua suficient substanțele dăunătoare. Este nevoie și de mai mult aer proaspăt pentru spațiile cu o rezistență mai mare a sursei de poluanți. Din acest motiv, standardul pentru ventilația mecanică este de 1000 ppm de CO2. La concentrațiile care depășesc această valoare de 20 de ori, efectele resimțite de locatarii sunt somnolența, lipsa de concentrare, dureri de cap, creșterea ritmului cardiac etc. Pericolul cel mai mare este noaptea, când ferestrele și ușile rămân închise, iar în cameră se acumulează niveluri mari de CO2.

 De aceea, îți oferim consultanță pentru a alege casa pasivă, personalizată cu tine și pentru tine.

 

Ce opțiuni există pentru controlul aerului din interior?

În mod ideal, o strategie pentru o calitate bună a aerului din interior ar trebui să înceapă prin evitarea utilizării de materiale și substanțe cu emisii poluante, precum și prin filtrarea oricărui conținut dăunător din aerul exterior înainte de a fi lăsat să intre.

NIDUS este o casă eco-pasivă, modulară, personalizată după nevoile și preferințele tale. Toate materialele cu care se construiește sunt exclusiv materiale locale naturale, fără aditivi chimici. Sistemul de ventilație este creat pentru a beneficia de un aer proaspăt în permanență. Pe lângă o ventilare naturală oferită de ferestre și uși, am inclus și un sistem de ventilație mecanică cu recuperare de căldură, care are rolul de a asigura un aer proaspăt în interior, cu un consum minim de energie.

INOVESS este o casă solară independentă energetic, cu tehnologie de ultimă generație incorporată în ea. În această casă pasivă vei beneficia de  aceeași atmosferă interioară, indiferent de sezon. Sistemul de ventilație este cu recuperare de căldură. Aerul este constant proaspăt, indiferent de zona geografică sau de sezon. Ventilația mecanică este controlată și are o eficiență în recuperarea căldurii de peste 75%.